logo
logo logo
logo logo
logo  
    Search

 

   Minimize


Interventies

Om de ondervoeding vast te stellen, de oorzaak van ondervoeding te achterhalen en verdere diagnostiek te doen naar ondervoeding wordt geadviseerd te verwijzen naar een (huis)arts, diëtiste of gespecialiseerde/HBO verpleegkundige. 

Interventies die ingezet kunnen worden rondom de zorg voor voedingsinname: 

- Intermitterende aanraking, verbale aanmoediging
- Zorgen dat er iemand mee-eet

- ADL training met ergotherapeut, ter verbetering van functionele handelingen tijdens eten
- Praktische adviezen t.a.v. hulpmiddelen om te eten (thuiszorgwinkel)

- Muziek (rustige muziek)
- Rust tijdens maaltijd, niet weglopen, geen bezoek tijdens maaltijd
- Beperken van geluid en afleiding tijdens maaltijd
  
- Zorgen dat eten binnen handbereik staat
- Eten aanbieden in kleine porties
- Temperatuur checken van eten (warmwaterbord)
- Eten zodanig aanbieden dat het ook met de handen gegeten kan worden

- Voorkomen van pijn in de mond (mondhygiëne)
- Ondersteuning bij tanden poetsen
- Goed spoelen na eten
- Check gebit

- Toevoegen smaakversterkers (kruiden, knoflook specerijen)
- Bij overgewicht: begeleiding inschakelen voor begeleiding
- Voedingslijst bijhouden
- Ondersteuning van mantelzorg inzetten
- Check houding tijdens eten
- Eten en consistentie ervan (gepureerd of niet) aanpassen aan voorkeur cliënt  

Ondersteuning voedingsadvies diëtiste kan zijn:  
- Toedienen van supplementen 
- Hogere energie/ samenstelling van voedingsmiddelen kiezen (b.v. slagroom door yoghurt/vitamine C verrijkte dranken)
- Variërend dieet 
- Vermijden gasproducerende voedingsmiddelen

Evaluatie met gespecialiseerde/HBO vpk. om op basis van verdere diagnostiek zorgplan verder aan te passen

De beschreven interventies zijn gebaseerd op de volgende literatuur:
Kruizenga, Schols en van der Sande  (klinische redeneren bij ouderen , 2015), Bleijenberg  (Toolkit, 2012), Schim van der Loeff  (Geriatrie, 2012)
 

Login